Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

We tellen af... 🎄

Nog even en we kunnen 2021 wegstrepen. Moesten we in 2020 nog wennen aan de beperkingen, nu is Zoom en Teams voor ons 'second best' en het hybride werken het nieuwe normaal. Alles gaat door, alsof we niet anders gewend zijn. Met veel spannende uitdagingen en projecten. Zo heb jij nu de primeur van 'Het geheugen van Brabant', dé podcast van het BHIC.
 
Wij zijn ook erg blij dat we Wim Daniëls aan BrabantinBeelden.nl mogen verbinden met een campagne die net is gestart bij Omroep Brabant, maar die je ook via andere media zult tegenkomen. Benieuwd? Kijk maar snel hier. 
 
Wij maken al weer mooie plannen voor 2022. We'll keep you posted! Voor nu: sterkte met de nieuwe lockdown, doe voorzichtig, geniet samen van de feestdagen en tot in het nieuwe jaar!
 
Margot America, redactie
 

Nóg meer portretfoto’s in ‘Geheim Register’!

Sinds vorig jaar staat het 'Geheim Register van Ontslagen Gevangenen' online. Hierin vind je persoonsgegevens, portretfoto's en de justitiële voorgeschiedenis van gevangenen die na een voltooide gevangenisstraf ontslagen werden. Dit register is nu aangevuld met nóg meer portretfoto's. lees meer

Nieuwe bronnen november online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Wat is er aan de hand met die ene foto, of wat staat er in die intrigerende brief? Door samenwerking met de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch krijgt het verleden een eigen stem. Op een onderhoudende manier leer je ook meer over archiefonderzoek. We gaan op zoek naar de mooiste pareltjes die in onze depots verscholen liggen. Oortjes in? Koptelefoon op? Druk op play en dwaal mee! Vanaf nu in je favoriete podcast-app." lees meer
 
Marilou Nillesen, host van de podcast

Beste verhalen deze maand

Deze 'Lupin' loopt wél tegen de lamp
Het lijkt wel of hij vaker van naam wisselt dan van sokken: de Belg Charles Siplet, ook wel Ernest Lamarche, of Paul Grandij is een geslepen boef met bedenkelijke normen en waarden. Zo haalt hij onder meer met een kleverig stokje offerblokken in Brabant leegt.
Welke epidemie er in 1698 in Herpen rondwaart, weten we niet. Wel dat deze ziekte snel om zich heen grijpt en binnen drie maanden tijd 28 slachtoffers eist. Collega Arnout stuitte hierop in het begraafboek van Herpen en vond het bijzondere medicijn dat werd voorgeschreven.
De dochter van de dominee wordt protestants
In het voorjaar van 1652 verschijnt een jonge vrouw voor de kerkenraad van de Waalse Kerk, zweert het rooms-katholicisme af en omarmt het gereformeerde geloof. De zondag daarop herhaalt ze dit voor de hele gemeente, doet belijdenis van haar geloof, en wordt toegelaten tot het Avondmaal.
Het droeve verhaal achter het mooie plein
De intercity remt plotseling sterk af en komt met schokken tot stilstand bij het station Vught. Waarschijnlijk zit er een trein uit de richting Tilburg voor ons, zo verklaar ik ons oponthoud aan mijn reisgezel. (Bijdrage: Co Caljouw)
“Ik sal u missen”
Het is een handzaam blauw boekje en ziet er nieuw uit. Maar het Nieuwe Testament is gedrukt in 1939 en op 15 april 1943 schrijft een Engelse soldaat zijn naam er in. Na tachtig jaar duikt het op in spullen. Het echtpaar Van den Akker wil het nu graag teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaar; de soldaat - of zijn familie.
De politie wil undercoveragenten vaker inzetten omdat dit een beproefde methode is om bewijs tegen verdachten te verzamelen. Hoofdagent Duvigneau weet dit in 1942 al en schakelt sigarenmaker Arnold van Lieshout in om een omvangrijke sigarenroof in Eindhoven op te lossen. (Bijdrage: Petra Dircks)
Bladerend door de processtukken op onze site wil je soms wel tegen het papier roepen ‘doe het niet! Ga terug!’ Dat geldt bijvoorbeeld voor de zaak van Joannes Bogaarts die in 1923 in een impuls zijn vrouw vermoordt.
Jan en Mientje Bierens wonen in de oorlog in de Lange Nieuwstraat 248 in Tilburg. Op de bovenverdieping, want de beneden-verdieping wordt al snel gevorderd voor een Duitse ingenieur en zijn vrouw. Geen bewoners waar het gezin Bierens veel last van had. Op Dolle Dinsdag vertrokken ze halsoverkop.
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven