skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De ideale garage voor mijn Trabant

De ideale garage voor mijn Trabant was gemaakt van wilgentenen en met leem besmeerd.

Het was laat in september 1965 rond etenstijd dat Janus van Wijk mijn buurman nog een mandje gras ging maaien bij mij in de buurt. Onder het maaien rook hij een geur die hij niet anders kon toe schrijven dan aan gebakken spek. Het water stond in zijn mond en met zijn mandje vol gras ging hij even bij mij kijken, want hij liep al langer rond met een vraag.

Bij Gerard aangekomen, de keuken deur stond open, riep hij ‘Goei volk’, deed zijn klompen uit en stiefelde naar binnen. Terwijl hij naar de keuken liep wist hij waar de geur vandaan kwam, ze zaten juist te eten. ‘Dag Janus,’ zei Gerard,  ‘je komt juist op tijd als je wilt kan je mee aanschuiven!’ Nou dat is niet tegen een dove gezegd! ‘Als ik je niet ontrief doe ik het want dit is nu juist mijne kost.’ Gezeten aan tafel deed hij zich goed aan een paar stukjes gebakken spek en twee sneetjes brood, in brokjes gesneden, die hij sopte in het vet. Hij liet het zich goed smaken en nadat hij zijn kin had afgeveegd zei hij: ‘Maar om hier de zaak mee op te eten, nee daar kom ik eigenlijk niet voor. Des iets heel anders. Gerard het irriteert mij dat je die wagen die je pas gekocht hebt dag en nacht buiten laat staan!’ ‘Ja Janus dat heb je goed gezien en omdat ik geen andere middelen heb om binnen te zetten staat hij buiten, ik kan hem slecht in de bijkeuken zetten.’

Een Trabant (foto: Lothar Spurzem. Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0 DE)
Een Trabant (foto: Lothar Spurzem. Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0 DE)

‘Gerard dan heb ik de oplossing, voor jouw huis staat mijn stalletje, ik maak hem gedeeltelijk leeg, haal het middelste gebont eruit en maak van het hout een garagedeur. En de zaak is op gelost! Wat denk je hier van?’ ‘Geen slecht idee Janus, maar hoe kom ik dan bij mijn garage?’ ‘Heel eenvoudig via mijnen hof, maar dat moet je het zelf maar hard maken en dat was nou juist voor mij geen probleem, dan was ik mijne puin van mijn bouw ook weer kwijt. Maar Gerard denk maar niet dat hij de volgende week al klaar is, want ik moet ook nog een dag met mijn dochter naar de stad want mijn sokkenhouders zijn versleten en nu moet ik mijn sokken aan mijn lange boks met spelden vastmaken, want anders kruipt er het ongedierte in, in de bossen en dan koop ik gelijk een nieuwe pet dat ik er met de feestdagen weer gesmukt op sta!’

De varkenskooi, het geitenhok en de meeste konijnenkooien werden afgebroken en er was nu ruimte in overvloed. Twee buurjongetjes kwamen kijken en hielpen Janus mee met sjouwen. Janus was een kindervriend. Wel moest ik de garagedeur zoveel mogelijk dicht houden, want de ruimte moest ik delen met enkele kooien konijnen en de kippen die er nog waren. Maar de kippen waren het probleem niet, die liepen overdag toch buiten en konden naar binnen als ze wilden door het luikje.

Deze twee stoere buurjongens hebben meegeholpen. De linkse jongen is een zoon van Sjef en Antje Kuipers, de rechtse is een zoon van Jan Herber, de fotograaf. Na afloop wilden ze voor konijntje spelen

Deze twee stoere buurjongens hebben meegeholpen. De linkse jongen is een zoon van Sjef en Antje Kuipers, de rechtse is een zoon van Jan Herber, de fotograaf. Na afloop wilden ze voor konijntje spelen


We waren samen de beste vrienden en de kippen profiteerden in de avond, als ze gingen roesten op het warme


advertentie AD 19 februari 1965, via Delpher

dak van mijne bolide. In ruil voor mijn onderdak moest ik ‘s morgens wel wat stront krabben, maar altijd beter dan ijs krabben en een motor die slecht snel start!

Mijn Trabant was rondom van kunststof gemaakt en had een tweecilinder tweetakt motortje dat wel iets kon hebben. In de reclame stond Antoon Geesink in die tijd boven op het dak om te laten zien hoe sterk hij was.

In de winters of met slecht weer reden de twee buren met mij mee naar de kerk. Goed dat het maar een eindje was, want ruim bemeten was mijn autootje niet. We hadden wel bekijks bij het uitstappen! Hij had maar twee deuren en dat was behelpen met trekken en duwen! Maar het ene plezier is het andere waard.

Reacties (13)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 november 2022 om 11:00
Mooi verhaal, Gerard! Door je opmerking over de advertentie met Anton Geesink, sporticoon uit de jaren zestig, dus ik ben even gaan kijken in Delpher, het online krantenarchief. En ja hoor, snel gevonden - en inmiddels bijgevoegd aan je verhaal.

Ik kan me voorstellen dat je veel mooie herinneringen hebt aan je Trabant. Wanneer heb je hem van de hand gedaan?
Aart zei op 30 november 2022 om 09:06
Ik had niet verwacht dat er voor het vallen van de Berlijnse muur in Nederland met een Trabant werd rondgereden. Dus toch! Dit mooie verhaal heeft bij mij wel een bijzondere herinnering bovengehaald. Mijn Ome Henk reed in de jaren zestig in een 2e hands Wartburg (ook een Oost-Duitse auto). “Goedkoop bleek duurkoop” te zijn want hij heeft er destijds veel reparatiekosten aan overgehouden. En rugklachten!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 december 2022 om 17:03
Ik moest even spieken, Aart, want Wartburg zei me helemaal niets. Een soort Simca/Lada-achtige vormgeving zie ik. Weet je nog of je ome Henk die dan importeerde? Of waren er ook dealers van in Nederland?
Aart zei op 4 december 2022 om 17:52
Geen idee waar hij deze auto vandaan heeft gehaald. Hij woonde destijds in Wageningen dus mogelijk dat daar een dealer was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 december 2022 om 09:24
Ik informeerde even bij een paar mensen (zelf met bouwjaar ergens in de jaren vijftig ;) en die herkenden het merk wél. Kennelijk toch best een veel geziene bolide in die tijd.
Jan Erik Grunveld zei op 16 december 2022 om 19:32
In de jaren '60 waren de Oostduitse Trabant en Wartburg beslist geen zeldzaamheden op de Nederlandse wegen. Ze werden geïmporteerd door De Binckhorst in Den Haag. Beide merken hadden walmende tweetakt-motoren. De carrosserieën waren van kunststof.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 december 2022 om 16:23
Ah, goed dat je dit hier vertelt, Jan Erik. Een snelle zoektocht op internet naar De Binckhorst in Den Haag levert me informatie op over een wijk in Den Haag. Maar destijds was het een bekende autohandel?
Jan Erik Grunveld zei op 17 december 2022 om 17:06
De Binckhorst Auto- en Motorimport N.V. was inderdaad gevestigd aan de Binckhorstlaan in Den Haag. De website van de CONAM (Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie) geeft veel informatie, met talloze afbeeldingen van oude advertenties.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 december 2022 om 08:54
Ah ja, ik zie het, Jan Erik. Mooie site! Voor de duidelijkheid zet ik hier het linkje erbij: https://www.conam.info/
Hans Groenewoud zei op 19 december 2022 om 10:18
De eigenaar van dit autoberdrijf uit 's-Gravenhage had een buitenhuis in Rosmalen. Hij noemde dit huis "De Binckhorst", naar zijn bedrijf Het bestaat nog steeds: het huidige Instituut "De Binckhorst". Dit huis functioneert nog steeds als onderdeel van het instituut en is de oorsprong geweest van alles wat er nu nog staat.
Jan Erik Grunveld zei op 19 december 2022 om 10:39
Wat leuk om dit te weten, Hans! Ik kende de Binckhorst in Rosmalen ook wel, maar had nooit een link gelegd!
Hans Groenewoud zei op 19 december 2022 om 10:42
Zie het "Tijdstuk" over de Binckhorst op de website van Heemkundekring Rosmalen: www.heemkundekringrosmalen.nl
Het is de geboortegrond van Cor Swanenberg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen