skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Duifhuis met vijf lindebomen

In Uden stond op gehucht ’Thuives’ het Duifhuis, een boerderij met vijf lindebomen. Op de voorgevel prijkt het jaartal 1784. Links van de voordeur het terracotta beeldje van O.L. Vrouw ter Linde, dat menig huis in het dorp siert.

Duifhuis (foto: Rini de Groot)
Duifhuis (foto: © Rini de Groot)

Met m’n zus brachten we in december 1961 een bezoek aan familie Van de Graaf. We vielen er letterlijk meteen met de deur in huis, vroeger bij boerderijen heel normaal. Moeder zat aan tafel aardappelen te schillen, waarop ook de melkboer juist de bestelling had achtergelaten. Onder een doek lag het deeg te rijzen voor het brood van het negen leden tellende gezin; een dagelijkse bezigheid. Na haar dagelijks kapelbezoek was al heel wat werk verzet.

Moeder Van de Graaf schilt aardappelen (foto: Rini de Groot)
Moeder Van de Graaf schilt aardappelen (foto: © Rini de Groot)

De plavuizen vloer van den herd werd dagelijks gezand. De behulpzame vader, Janus, zorgde dat de kroost óók binnen met zand kon spelen! Voor de buiten gebruik zijnde bedstede het met hout gestookte Etna fornuis voor het kokend water, de warme maaltijd en het bakken van brood. De schoorsteenmantel kleurig afgezet met een breed katoenen kleedje, met daar bovenop negen porseleinen bordjes, in het midden een kruisbeeld. Het vertrek had een planken zoldering.

De schoorsteenmantel met kruisbeeld en borden (foto: Rini de Groot)
De schoorsteenmantel met kruisbeeld en borden (foto: © Rini de Groot)

Vrouw Van de Graaf, met de ziekte van Bechterew, deed ondanks gezinshulp zelf de afwas! Was het de laatste werkdag voor een volgende hulp, dan trof zij bij thuiskomst een vers gebakken mikske in haar fietstas waarop de tekst gegrift: ‘Bedankt.’

Dinie en Mari (foto: Rini de Groot)
Dinie en Mari (foto: © Rini de Groot)

Terwijl m’n zus een praatje maakte met de echtgenote uit haar werkgezin liet ik Dinie en Mari ‘even voor de camera’ poseren. En daarna maakten ze buiten een rondje. Zij braken stampend de vrieslaag van de voorbije nacht. De lindebomen, waaraan ook de waslijn, hielden met de vensters het huis in de zomer koel. Vermoedelijk liep voor het huis vroeger een Kerkenpad, links lag de varkensschuur. Achterstallig onderhoud was af te lezen bij deze pachtboerderij. Duidelijk was het achterstallig onderhoud af te lezen bij de gehuurde pachtboerderij van Marie en Jan Verkuilen van de Veghelsesdijk.

Het ijs wordt gebroken door Mari en Dinie (foto: © Rini de Groot)
Het ijs wordt gebroken door Mari en Dinie (foto: © Rini de Groot)  


Mari en Dinie op het erf (foto: © Rini de Groot)
Mari en Dinie op het erf (foto: © Rini de Groot)

De familienaam Van de Graaf en die van het buurtschap Duifhuis doen mij denken aan een vroeger kasteel met duiventoren. Het gebied grenst aan Erp en hier de overzijde aan Veghel, het hart van de weg bepaalde de gemeentegrens.

De boerderij, met de was bij de schuur (foto: Rini de Groot)
De boerderij, met de was bij de schuur. Bij vertrek van achter het raam bliekende starende kinderen. (foto: © Rini de Groot)

Bij de jaarlijks schoonmaak werden de met leem bezette muren van den herd opnieuw gekalkt. Waarna werden er getoepte patronen op aangebracht met een ronde borstel, gedoopt in een vochtige kleurstof. In de veertiger jaren werden ook bij ons thuis de muren zo bedrukt, doepen genoemd. Daarvoor werd een opgerolde borstrok gebruikt. De rol werd in de kleurstof gedrenkt, het werd voor één jaar jóuw kunstwerk zonder daaronder initialen. Tijdbesparend, eenvoudiger, goedkoper en interessanter dan het latere voorbedrukte behang!

Groepsportret van de familie Van de Graaf . Op de achtergrond de 'getoepte' muur (fotograaf onbekend)
Groepsportret van de familie Van de Graaf . Op de achtergrond de 'getoepte' muur (fotograaf onbekend)

Ad vertelde onlangs: bij de geboorte van Prins Willem Alexander ‘s morgens als leerling uitgenodigd in Mariaheide op het schoolplein en in de namiddag als Udenaren aldáár welkom. Ad vervolgt: zijn ouders voelden zich Udenaren, die zich op Duifhuis thuis voelden. Ze hebben tot mei 1974 in deze boerderij gewoond en zijn daarna verhuisd naar de naastliggende boerderij.

Na zestig jaar zag ik Dinie en Ad voor het eerst weer terug en we zijn nu allemaal ouder.

 

Reacties (9)

Albert van de Koolwijk zei op 30 maart 2022 om 23:28
Rini, leuke foto's met toelichting.
Rini de Groot. zei op 31 maart 2022 om 00:09
Albert, ook voor BHIC een schouderklop.
Èn weer lezer(s) erbij.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 april 2022 om 07:59
Wat een prachtig verhaal en schitterende foto over het Duifhuis Rinie.
Het doet me denken aan toen ik nog heel klein was.
Op het einde van de tweede wereldoorlog toen Veghel hevig te maken kreeg met het oorlogsgeweld. en mijn moeder zwanger van mij was moesten zij evacueren en vonden onderdak bij de familie de Mol in Mariaheide.
Wanneer mijn vader na de oorlog een weekje vakantie had gingen we altijd een dag naar deze familie.
De herinneringen aan de boerderij die aan een zandpad stond, het eten, de put achter het huis. En vooral op het land het gemaaide koren mee helpen binden tot schoven vergeet ik nooit.
Rini de Groot. zei op 3 april 2022 om 22:27
De meeste boerderijen stonden aan een zandpad en zoals hier rond de boerderij was niet verhard, zoals Wim Sonneveld zong. Ónze herinneringen, zou de jeugd van nu over zestig jaar ook zo mooi terug kijken.
Wij waren niet zo veeleisend en die van nu zo verwend en alles kan en mag! De vergrote afbeeldingen komen mooi tot z,n recht. Het bezoek was even aardappelen halen, lees ik terug in mijn Dagboek.
Margot America
Margot America bhic zei op 6 april 2022 om 11:41
Dag Rini, wat een mooi verhaal en schitterende foto's! Ik ga kijken of ik dit zo in de nieuwsbrief kan plaatsen.
Rini de Groot. zei op 6 april 2022 om 17:07
Margot fijn te horen. En dan zestig jaar geleden genomen met zo,n ouderwetse camera met negatieven van 6x6cm . En wachten tot het rolletje van 12 opnamen gevuld was. Zelf ontwikkelen daarna op een donkere kamer afdrukken zag je pas het resultaat. Waarna glanzen en drogen op een vernikkelde plaat.
Het was een verassing, toen nog kinderen nu de opnamen zagen zoals van het krakkemikkige huis. Ook bij hen vroeger geen foto,s werden gemaakt.
Margot America
Margot America bhic zei op 6 april 2022 om 18:57
Ja, dat is ongelofelijk. Het zijn echt nostalgische sfeerbeelden.
Michel Verhoeven zei op 20 april 2022 om 15:05
In het centrum van Turnhout (België) wordt de straat die in het verlengde ligt van de Smalvoortstraat (waar ik woon) ook Duifhuisstraat genoemd. In de 18e eeuw stond er een boerderij die het "duifrecht" had, een toelating om duiven te houden. Later lag er het buitenhofke van Julia van Hal, dat gemakshalve ook het Duifhuis werd genoemd. (bron: "Turnhout in straatnamen" van Harry de Kok en Guido Landuyt. Uitg. Brepols Turnhout).
Veertien jaar geleden is in de Smalvoortstraat het appartementsgebouw "Het Buitenhof" gebouwd. Ik heb er een appartement gekocht. Of er een relatie met dat buitenhofke van Julia is, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen. De bouwheer is helaas overleden.
Rini de Groot. zei op 20 april 2022 om 16:18
Michel bedankt voor interessante aanvulling. Het woord, Duifrecht is mij nieuw en meteen duidelijk waarvoor het, 'recht,' dit komt in België meer voor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.