skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Ontsnappingen en afranselingen

Na de bevrijding begon de jacht op NSB’ers, Duitsgezinden en vermeende collaborateurs. Ook in Grave werd er voor hen een interneringskamp opgericht. Sommige geïnterneerden berustten niet in hun lot en probeerden het kamp te ontvluchten, waarbij hun vrouwen het soms moesten ontgelden…

Ontsnapping uit kamp Grave zou haast onmogelijk zijn, maar niets bleek minder waar...

 

Het leven in zo’n interneringskamp riep veel onvrede op onder de gevangenen. De bewaking was streng, het eten was karig en bevatte nagenoeg geen vet of zout. Er waren mannen die slechts op basis van enkele vage verdenkingen wekenlang vast werden gezet. Sommige geïnterneerden zagen daarom hun kans schoon als ze buiten het kamp te werk werden gesteld.

Bloedneuzen

Zo lezen we in een dagrapport van januari 1945 dat wachtcommandant Slokker na zijn eerste werkdag bij zijn leidinggevende op het matje werd geroepen. Hij had één van de geïnterneerden namelijk naar huis gestuurd om een touw te halen, maar in werkelijkheid had deze gevangene zijn vrouw afgeranseld en een bloedneus geslagen!

 Sommige geïnterneerden ontsnapten en ranselden dan hun eigen vrouwen af. In dit dagrapport wordt hiervoor een stokje gestoken.

 

Dit was geen eenmalige gebeurtenis, zo blijkt uit een later rapport. Geïnterneerden die mogelijk het kamp willen ontvluchten ‘of even naar huis gaan om hun vrouw af te ranselen, worden niet meer buiten het kamp te werk gesteld.’

Ontsnappingsgevaar

De gevaarlijk geachte geïnterneerden kregen een speciale behandeling. Dag en nacht werden zij elk kwartier gecontroleerd. Deze strenge en frequente controles waren natuurlijk zeer storend voor hun nachtrust, vandaar dat deze heren de kampleiding verzochten om in plaats daarvan elk uur gecontroleerd te worden. 

 

 

Vanwege het grote ontsnappingsgevaar waren de ramen van hun cellen bovendien van prikkeldraad versperringen voorzien, waarlangs ontsnappen bijna onmogelijk is, aldus de wachtcommandant. Desondanks lukte het een zekere Rutten, de ‘beul van Ommen’, wel degelijk om tot tweemaal toe (!) het kamp te ontvluchten. In Weert werd hij echter weer gearresteerd en gestraft met veertien dagen eenzame opsluiting, waarvan acht dagen met alleen water en brood.

Terloops wordt tot slot nog even opgemerkt dat het kaalscheren van de geïnterneerden zeer vlot is verlopen behoudens een klein incident. Helaas geeft het archief niet álle geheimen prijs en blijft het gissen naar dit voorval...

Openbaar

Geheime archieven gaan voor het eerst sinds 75 jaar open. Voor een groot aantal dossiers vervalt de beperking op de openbaarheid na al die jaren en dat zorgt er voor dat je nu zelf kunt lezen wat erin in de oorlogsjaren allemaal speelde. Zoals dit verhaal over de gebeurtenissen in het interneringskamp Grave (toegangsnummer 7828, inventarisnummer 121).

Reacties (4)

Kristel zei op 1 juli 2023 om 15:29
Wat een boeiend artikel! Ik kan weinig informatie vinden over dit kamp in Grave, dit zal te maken hebben met de privacy wet en verjaringstermijn. Echter wat algemene informatie over het kamp is ook lastig te vinden. Waar kan dit verder door komen of heeft u enige idee waar ik kan zoeken? Ik zou graag de geschiedenis willen weten van het kamp.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 juli 2023 om 09:54
Bedankt voor je reactie, Kristel! Elk jaar worden er weer meer stukken toegankelijk. In principe worden de meeste stukken 75 jaar na creatie openbaar gemaakt. Dat betekent dat de stukken uit 1948 per 1-1-2024 ingezien kunnen worden. De directe nasleep van de oorlog is dus meestal wel in te zien.

Over het Kamp Grave is niet heel veel bekend; ook in het archief is het soms best een zoektocht. Er zijn wel enkele dossiers in het archief van het gemeentebestuur bewaard gebleven die over dit kamp (en de geïnterneerden) gaan. Ik zou je willen aanraden om deze dossiers te bekijken.

Het gaat om de volgende inventarisnummers van toegang 7828:
38, 47, 48, 50
121, 122

Via de volgende link kom je direct bij de juiste inventaris uit: https://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&micode=7828&milang=nl&mizk_alle=7828&miview=inv2

De meeste stukken zijn al gescand. Je kunt de scans direct downloaden door te klikken op 'Bestanden per e-mail ontvangen.' Mocht een dossier nog niet gescand zijn, dan kun je deze gratis via onze scannen op verzoek service aanvragen. Klik hiervoor op het icoontje dat je naast het mapje ziet staan.
Kristel zei op 4 juli 2023 om 10:01
Hoi Lisette,

Bedankt voor je antwoord! Juist omdat er zo weinig om bekend is trekt mij het aan om er achter te komen wat er daar gebeurde, het dagelijks leven enz. Ik ga gelijk bladeren.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 4 juli 2023 om 10:06
Dat kan ik me goed voorstellen, Kristel! Veel succes ermee en laat het gerust weten als je nog vragen hebt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen